Historik

Bärgningsservce J.A. Malmquist AB är ett familjeföretag som startades av Jan & Birgitta Malmquist 1964. Verksamheten utgick från början ifrån en liten lägenhet på Hagavägen i Köping, där Birgitta skötte kontor, hem och larmcentral, medan Janne var ute på fältet. 1966 flyttades verksamheten till Kungs-barkarö, mellan Köping och Kungsör, där vi finns kvar än idag. Samma år köptes även bärgningsverksamheten från Bröderna Falks bil & motor och företaget växte därmed.

1971 utökades verksamheten även till Västerås i och med att man köpte upp Sunes bilbärgning. I samband med det kom man även att gå med i Bärgningskåren. Att driva två bärgningsstationer parallellt på 1970-talet, med dåtidens begränsade kommunikationsteknik, vägnät m.m, visade sig dock vara en större utmaning än det var värt, därför avyttrades Västerås-stationen redan efter 3 år till två av de anställda.

I början av 1990-talet gick tyvärr både Janne och Birgitta bort i alldeles för unga år. Barnen Mariana, Ulrika, Robert och Andreas tog över och har drivit verksamheten sedan dess. Under den här tiden lades också Bärgningskåren ner och istället bildades Assistancekåren av de forna kåren-åkarna.

Sedan övertagandet har företaget vuxit och steg för steg utvecklats. Vi har idag utrustning och specialkompetens för bland annat bärgning med lyftkuddar, terrängbärgning samt TMA-fordon.  Vi, liksom Assistancekåren, strävar hela tiden efter att ligga i framkant med den senaste tekniken inom så väl bärgningsteknik, fordon och moderna IT-system – alltid med kunden i fokus.

Som kuriosa kan nämnas att Janne även var helikopterpilot och ägde en helikopter ihop med en god vän. Denna kom flitigt att användas i marknadsföringssyfte och synas vid en rad olika event runt om i landet, bland annat Svenska rallyt 1984. Det var också Janne och hans helikopter som landade på torget i Köping med den numera så välkända ”tårtgeneralen”, som skildrats både som bok och som film.